Omscholen, is dat interessant?
De arbeidsmarkt verandert constant. Zo kan het zijn dat je huidige beroep of opleiding niet meer helemaal aansluit op de arbeidsmarkt. Is omscholen dan een goed idee? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.
Wat is omscholen?
Omscholing is het leren van een ander beroep. Dit kan je gaan helpen een baan te vinden waar veel vraag naar is. Het omscholen houdt in dat je in een totaal ander vakgebied gaat studeren. Ook is er bijscholing. Hierbij ga je verder in je eigen vakgebied, alleen ga je je kennis opfrissen of een training volgen zodat je kunt doorgroeien. Een korte training of cursus is daarin al een goed begin.
UWV
- Vaak begin je na te denken over omscholen op het moment dat je je baan verliest. Sommige banen worden steeds meer geautomatiseerd en verdwijnen langzaamaan. Dit kan betekenen dat het lang duurt voordat je een nieuwe baan vindt. Als je een WW-uitkering krijgt bij het UWV, krijg je ook een werkadviseur gekoppeld. Dit is een persoon die met je meedenkt in het vinden van een baan of de volgende stap. Zo is een van de mogelijkheden een opleiding volgen via het UWV. Zo word je omgeschoold zodat je weer terug de arbeidsmarkt op kan.
Waarom omscholen?
- Je hebt toen de tijd de keuze gemaakt voor een bepaalde opleiding en baan, omdat je dat werk graag wilde doen. Deze keuzes worden vaak op redelijk jonge leeftijd gemaakt. Het is dus logisch dat als je ouder wordt je interesses veranderen. Het is dus helemaal niet raar als je na een paar jaar gaat nadenken over omscholen. Zeker nu het redelijk gemakkelijk gemaakt wordt, omdat veel studies ook als thuisstudie gedaan kunnen worden.
Voordelen van omscholen
- Het grootste voordeel van omscholen is dat je kunt gaan doen wat je echt leuk vindt. Je kunt je persoonlijk gaan ontwikkelen en je kennis uitbreiden, zodat je bij een baan kan gaan werken wat beter bij je past. Het geeft je weer de nieuwe uitdaging die je miste bij je huidige werk.
Nadelen van omscholen
- Er wordt verwacht dat je veel tijd investeert in je opleiding en trainingen. Dit kan ten koste gaan van je vrije tijd of je moet tijdelijk minder gaan werken. De afweging die ook veel mensen maken is dat als je je diploma hebt, je weer van onderaan moet beginnen. Je stapt de arbeidsmarkt weer op als junior en de kans is aanwezig dat je er op achteruit gaat met je salaris.