Studieschulden, het ontstaan en het oplossen
Zit je na te denken over studeren, studeer je al of ben je net afgestudeerd? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking met studieschulden. Hoe ontstaat deze eigenlijk en vooral; hoe kom je ervan af?
Hoe ontstaat een studieschuld?
Een studieschuld kan op meerdere manieren ontstaan. Het kan zijn dat je de prestatienorm niet behaald hebt of je hebt bij de DUO zelf een lening aangevraagd. Er zijn hierin verschillende soorten studieschulden. Zo heb je een rentedragende lening, een prestatiebeurs die niet omgezet is naar een gift, collegegeldkrediet of te veel ontvangen studiefinanciering.
Wanneer ben je verantwoordelijk voor je schuld?
- Om je studieschuld af te lossen heb je meerdere jaren. Je bent wel zelf verantwoordelijk om na je studie je studiefinanciering stop te zetten. Je hebt nadat je bent afgestudeerd een aflossingsvrije aanloopfase van 2 jaar. Na 2 jaar moet je beginnen met het aflossen van je studieschuld. Dit gebeurt met een maandelijks ingesteld bedrag. Dit hoeft natuurlijk niet, je mag ook direct na je studie beginnen met het aflossen hiervan. Over je geleende bedrag wordt ook rente gerekend. De hoogte van het rentepercentage hangt af van het jaar waarin je studiefinanciering hebt gekregen. Elke 5 jaar wordt deze rente opnieuw bepaald. Het rentepercentage is wel heel laag en momenteel zelfs 0%.
Studieschuld en belastingaftrek
- Je studieschuld is belasting aftrekbaar. Het valt onder inkomstenbelasting box 3. Hier geef je je vermogen op zoals spaargeld. De rente die je erover moet betalen is niet aftrekbaar voor je inkomstenbelasting. Wel zijn dus al je studiekosten zoals je boeken en collegegeld aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De voorwaarde hieraan is dat je ze daadwerkelijk zelf betaald. Mocht het blijken dat je studieschuld definitief niet omgezet wordt naar een gift omdat de diplomatermijn verstreken is, mag je in dat jaar het gedrag van je schuld alsnog voor de inkomstenbelasting aftrekken als studiekosten.
Studieschuld en hypotheek
- Na je studie een leuke baan gevonden en wil je graag gaan kijken voor het kopen van een leuke woning? Een studieschuld is dus een lening die geregistreerd staat op je naam. Je moet hem natuurlijk nog terugbetalen en dit kan een grote invloed hebben op een eventuele hypotheek. Ze zien het als een schuld, waardoor je een aanzienlijk bedrag minder kan lenen. Goede motivatie om hem zo snel mogelijk terug te betalen!